Mitos Penapis Air: Coway Cuma Jual Air RO, Tiada Mineral

Hampir 10 daripada 10 rakyat Malaysia akan memberikan kenyataan seperti di atas. Saya tegaskan, statement di atas adalah berat sebelah kerana mereka tidak mengkaji dengan betul apakah teknologi yang dibawa oleh Coway Korea ke Malaysia.

Pada awalnya, Coway sememangnya menggunakan teknologi Reverse Osmosis (RO) iaitu teknologi yang dipatenkan oleh NASA. NASA menggunakan teknologi ini untuk menggunakan semula air — kerana sumber air di angkasa lepas adalah terhad.

Kelebihan RO ialah, air ditapis 99.99% bersih kerana membrannya sehalus 0.0001 micron. Oleh kerana kehalusan membrannya, kesemua bendasing seperti karat, ion besi dan juga mineral dalam air disingkirkan. Pengguna perlu tahu, mineral dalam air ialah inorganik.

Walaubagaimanapun, mineral dalam air boleh digantikan dengan memakan buah dan sayuran seperti yang disarankan oleh piramid makanan. Contohnya, minum juga susu untuk kuatkan tulang.

Berbeza dengan air RO bertudung putih, air RO yang dihasilkan oleh mesin penapis air Coway lebih enak rasanya kerana ditapis khas untuk kegunaan anda dan isi rumah sahaja. Maksudnya, dalam skala kecil, air yang ditapis tidak sama dengan air yang ditapis untuk komersil.

Air Mineral dan Beralkali

Jika anda betul mencari air bermineral, anda boleh cuba Coway Neo 95 yang mana menggunakan teknologi yang mampu menapis bendasing jahat dan mengekalkan mineral dalam air. Sesuai untuk mereka yang pentingkan mineral dalam air atau fobia kepada air RO.

Masih konfius tentang penapis air di pasaran? Whatsapp saya di 013-4257121 atau tinggalkan nombor telefon di bawah, saya akan hubungi anda segera.

Leave a Reply