Kenali Perbezaan Sistem Tapisan RO, Nano dan Alkali Ion

Sedikit info tentang air tapisan Coway supaya semua beri info yang betul. Coway menyediakan 3 jenis tapisan air iaitu RO, Alkali Ion & Nano.

Asalnya sejak 2006 hingga 2015 Coway hanya mahu market di Malaysia mengenali Coway sebagai pembekal air RO sahaja walaupun di korea Coway merupakan sykt pembekal pelbagai jenis air kepada syarikat lain dan pengguna di Korea. Tetapi kerana persaingan di pasaran Malaysia dan majoriti mereka beri info tak betul maka Coway terpaksa masukkan 2 lagi rangkaian produk menghasilkan Alkali & Nano. Kenapa?

Sebab utama adalah tanggungjawab Coway sebagai syarikat #1 dalam industri penapisan air di Malaysia beri counter info (membetulkan info yg salah di Malaysia) secara profesional secara tidak langsung tanpa langsung tidak memburukkan brand lain. Selain membuktikan Coway mmg layak memegang status syarikat penapisan air #1 di Malaysia.

1.  Reverse Osmosis (RO)
Tapisan sehalus 0.0001micron bersamaan dengan 0.00000000001m. Kerana kehalusannya itu maka semua kandungan dlm air ditapis samada yg baik (mineral) mahupun yg tidak baik (logam berat). Namun begitu hakikat nya, mineral yg tertapis tersebut tidaklah menyebabkan badan kekurangan mineral kerana kandungan mineral terlalu sedikit hanya sebesar ikan bilis dlm 1 botol air 1.5 liter.

Sedangkan kandungan mineral boleh ditampung drpd pemakanan sayuran2, nasi dan sebagainya. Namun bagi mereka yg bergantung hidup dengan minum sahaja RO adalah tidak sesuai sama sekali. Tetapi selain golongan ini, RO adalah yg terbaik utk semua kerana air nya betul2 bersih & tulen. Sbb itu fokus Coway pada RO selama ini

2. Nano
Tapisan 0.001micron = 0.0000000001m. Masih tapisan yang halus tetapi masih terdapat beberapa kandungan mineral & logam berat yang bahaya yang halus terlepas. Apalah guna utk tubuh badan menerima mineral dalam masa yang sama meracuni diri dengan logam berat yang bahaya. Coway masukkan model Neo ini, khusus untuk attack sesetengah sykt yang overclaim mengatakan produk mereka hasilkan air alkali tahap rendah pH 7.2-7.8 yang mana ia nya SAMA SAHAJA dengan kebanyakkan pH air paip (sedangkan tubuh hanya reaktif pada -ERP pH 8.5 sahaja). Info overclaim sebegini dibimbangi mampu membuat pemahaman masyarakat tentang air yang betul menjadi salah terutama apabila mengatakan proses ini lebih baik drpd RO. Sbb itu Coway membawa masuk model Neo dan memberi mesej yang jelas dan betul kepada masyarakat. Apabila Coway juga memiliki teknologi ini, maka lebih mudah utk menerangkan perkara sebenar kepada masyarakat.

3. Alkali ion dan tapisan nano
Lately, banyak artikel menulis ttg kepentingan air alkali tetapi bukan kerana pH nya 8.5, 9.0 & 9.5 tetapi kerana penghasilan -ERP drpd proses elektrolisis khusus utk menghasilkan air alkali. -ERP ini lah yg buat air ini seolah2 mampu merawat sbb ia boleh detox/nyahtoksin tubuh badan.

Namun ia masih tidak sesuai utk semua golongan terutama kanak2 sbb itu Coway perkenalkan Inception iaitu model air alkali hybrid (sekali dgn tapisan air tanpa alkali). Info tentang air alkali di market yg overselling sehingga kononnya boleh merawat pelbagai penyakit umumnya. Walaupun logiknya ada kerana bantuan -ERP td tp bila wujud statement gerenti/jaminan ia menganggu gugat industri perubatan dunia seolah2 penyembuhan segala jenis penyakit adalah air alkali. Kenyataan ini menzahirkan banyak perasaan kurang senang terutama daripada golongan profesional dalam bidang perubatan sendiri.

* Artikel ini ditulis oleh GM Mohd Ikbal bin Hassan melalui Facebooknya.

This Post Has One Comment

Leave a Reply