Tahniah kerana abang dan kakak mempunyai kesedaran untuk memasang penapis air di rumah untuk menjaga kesihatan buah pinggang abang dan keluarga.

Syabas sekali lagi atas kesedaran untuk menjaga buah pinggang ini. Menurut statistik yang dikeluarkan oleh Coway, hampir 78% rakyat Malaysia masih memilih cara untuk menjerang air untuk dijadikan air minuman. Air paip yang dulu bukanlah yang sekarang! Air sekarang banyak tercemar dengan bendasing sepanjang perjalanan dari empangan ke mulut abang dan kakak.

Tapi.. Kenapa Mesti Jenama Coway?

Ini persoalan yang bermain di minda seseorang ketua keluarga ketika membandingkan jenama penapis air di Malaysia. Ada yang cash dan ada pula yang offer pakej sewa beli. Banyak sangat jenama sampai sukar nak dibuat perbandingan. 

Saya yakin abang dan kakak sudahpun survey beberapa jenama lain, nak harga bajet tapi dengan fungsi 4 suhu, kan?

Sebelum close deal, cuba tanya beberapa perkara yang akan saya dedahkan di bawah. Saya yakin ramai yang kepanasan dengan soalan soalan berikut… eh just kidding. 

1. Coway ada pusat R&D dan Kilang di Korea Selatan

Sebelum pergi lebih jauh, abang dan kakak mesti tahu dimana mesin, membran dan komponennya di buat. Jenama Coway dibuat di kilangnya di Yugu dan Incheon, Korea Selatan. 

Apa pentingnya tahu kilang di mana? Mudah supaya kita tahu jenama ini betul wujud. Bukannya jenis OEM atau rebranding. Tanya jenama X dimanakah kilang mereka dan adakah ada pusat kajian?

Pusat R&D Coway-lah yang menentukan setiap filter Coway mesti di servis 2 bulan selepas membuat kajian sampel air di Malaysia. Ya, servis sekerap 2 bulan sekali. Cuba tanya jenama X berapa kerap servis mereka? 

2. Coway ada 3 teknologi tapisan air, bukan cuma RO. Dan RO tidak membahayakan badan manusia. 

Kalau dengar dari salesman jenama X, terang terang dia burukkan yang teknologi RO adalah lama dan dikatakan membahayakan badan. Nanti dulu, itukan satu fitnah?

Ada salesman innocent yang follow leader mereka semata-mata dan cerita benda yang salah kepada customer. Termasuk kepada abang dan kakak kan?

Coway membawakan tiga teknologi tapisan air utama ke Malaysia iaitu RO, Nanotrap dan Alkaline Ion. Call saya untuk tahu apakah beza ketiga-tiga teknologi ni, atau klik di sini ? 

3. Sijil Halal JAKIM, SIRIM dan Gold Seal WQA

Bila ada kilang yang utuh berdiri di Yugu, senanglah abang abang Jakim ke sana setiap tahun untuk buat ujikaji bagi mengiktiraf setiap membran, filter dan komponen Coway adalah bebas daripada unsur haram. 

Kemudian komponen elektrik telah dapat sijil SIRIM. Kalau peti ais, TV, mesin basuh semua nak SIRIM, penapis air juga mesti ada SIRIM. Ya, cuba tanya salesman lain tentang SIRIM. Ada yang bluetick sahaja. 

Gold Seal WQA mungkin nampak remeh, tapi hanya beberapa syarikat sahaja di Malaysia yang diiktiraf oleh WQA. Cuba semak di WQA Gold Seal. 

Nak Tahu Lagi? Call Saya Untuk Saya Dedahkan